În imediata vecinătate a oraşului Băile Tuşnad, se află Rezervaţia Naturală Protejată Piatra Şoimilor (cu o suprafaţă de doar 1,5 hectare) ce se încadrează în lanţul eruptiv al Munţilor Harghitei de Sud.
Este situată pe versantul estic al conului Muntelui Pilişca (824 m altitudine), cu aflorimente de andezite (rocă vulcanică) sub formă de turnuri şi se înălţă deasupra zonei cu 50-60 metri.
Aceasta face parte dintr-un peisaj de munte acoperit de vegetaţie forestieră mixtă, foioase-răşinoase şi unde se dezvoltă un număr mare de specii floristice adaptate la acest mediu. Dintre acestea se remarcă un endemism local (întâlnit numai în judeţul Harghita, pe stâncării) Hieracium telekianum – o specie de vulturică (vulturica lui Teleki) cu areal foarte restrâns şi foarte spectaculoasă.
Din fauna prezentă, menţionăm: veveriţa, pârşul mare, căpriorul, ursul brun, şi ocazional apărând pisica salbatică, lupul şi râsul.
De asemenea, diverse specii de păsări îmbogăţesc prin prezenţa lor zona, spre exemplu: huhurezul, buha, ciocănitoarea pestriţă mare, şorecarul comun, piţigoiul de munte, piţigoiul de brădet. Dintre reptile enumerăm: şopârla de munte sau şopârla de câmp.
Durata traseului: cca. 1 oră.
Distanţă de parcurs: 1,4 km.
Diferenţă de nivel: 222 m.
Pantă: 15,3%.
Traseul este recomandat pentru turiştii antrenaţi, cu condiţie fizică corespunzătoare. Traseul poate fi parcurs individual sau în compania unui ghid turistic, care organizează grupuri cu minim 4 persoane.
Dacă doriţi să vizitaţi rezervaţia însoţit de un ghid local, sunaţi la: 0740 911 119
Vă recomandăm programul nostru cu ghid pe Stânca Șoimilor: Drumeţie la Stânca Șoimilor
Dacă se doreşte o drumeţie mai uşoară alegeţi: Drumeţie la Turnul Apor